You are here

Internationaal

Als buitenlandse zelfstandige actief zijn in België

Kom je in België tijdelijk of gedeeltelijk een zelfstandige activiteit uitoefenen binnen een risicosector (bouw, vlees- of schoonmaaksector) zonder dat je hier permanent verblijft of gevestigd bent?
Dan moet je dit melden op Limosa.be

Alles wat je als buitenlander moet weten over je sociale zekerheid als zelfstandige in België vind je op de site Coming to Belgium.

Brexit

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten. Tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU werd een terugtrekkingsakkoord afgesloten dat op 1 februari 2020 in werking trad. Tot en met 31 december was er een overgangsperiode, waarin het volledige Europerse socialezekerheidsrecht van toepassing bleef.

Vanaf 1 januari 2021 gelden de fundamentele Europese beginselen van het vrij verkeer (o.a. personen en diensten) niet meer in het Verenigd Koninkrijk en is het Verenigd Koninkrijk een "derde Staat". Tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn er wel akkoorden gesloten. Hierdoor blijven voor het toepasselijke socialezekerheidsrecht, de pensioentoekenning en pensioenberekening, nagenoeg dezelfde regels als voorheen gelden (maar dan met een andere wettelijke basis).

Corona

Coronavirus: Het toegenomen gebruik van telewerk als gevolg van het coronavirus zal niet in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving.
Deze periode zal worden geneutraliseerd, met ingang vanaf 13 maart 2020. De voorziene einddatum van deze maatregel is 30 juni 2022, maar die datum kan herzien worden in functie van de coronamaatregelen.

Niet gevonden wat je zocht?

Contacteer ons. Wij helpen je graag verder.

Een vraag over de internationale aspecten van je pensioen?
Directie Pensioenen RSVZ (dienst BIO)

 Bel gratis naar 1765 
(kies je taal, druk 1 en geef de code 7535 in)
Vanuit het buitenland: +32 78 15 1765 (+ code 7535)

 Mail naar pen-bio@rsvz-inasti.fgov.be

 

Een vraag over de internationale aspecten van je sociaal statuut als zelfstandige? (niet voor vragen over je pensioen)
Internationale dienst RSVZ
 Mail naar int@rsvz-inasti.fgov.be
 Bel +32 2 546  45 24