You are here

Wettelijke verplichtingen van meewerkende echtgenoten

Als meewerkende echtgeno(o)t(e) of partner van een zelfstandige, moet je:

  • aansluiten voor het statuut van de meewerkende echtgeno(o)t(e) (maxistatuut)
  • aansluiten bij het socialeverzekeringsfonds van je zelfstandige echtgeno(o)t(e) of partner
  • sociale bijdragen betalen

 

Wat houdt het statuut van de meewerkende echtgeno(o)t(e) (maxistatuut) in?

Door het maxistatuut ben je volwaardig verzekerd voor pensioen, gezinsbijslagen, gezondheidszorg en bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.

Voor de faillissementsverzekering ben je niet verzekerd.

 

Wanneer moet ik als meewerkende echtgeno(o)t(e) niet aansluiten voor het maxistatuut?

Ben je meewerkende echtgeno(o)t(e) en ben je geboren voor 1956, dan moet je niet aansluiten voor het maxistatuut.

Je bent wel verplicht om je aan te sluiten voor het ministatuut. Door het ministatuut ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en invaliditeit.

Je kan wel vrijwillig aansluiten voor het maxistatuut.

 

Wat moet ik doen om me als meewerkende echtgeno(o)t(e) aan te sluiten bij het socialeverzekeringsfonds van mijn zelfstandige echtgeno(o)t(e) of partner?

Vul de verklaring van aansluiting van het socialeverzekeringsfonds in en stuur ze ondertekend terug.

 

Sociale bijdragen betalen

Voorlopige bijdragen

Wanneer je voor het eerst in het statuut van de meewerkende echtgeno(o)t(e) (maxistatuut) stapt, betaal je, net zoals een startende zelfstandige, voorlopige bijdragen. Die worden geregulariseerd zodra het definitieve inkomen bekend is.

In vergelijking met een startende zelfstandige, betaal je als voorlopige bijdrage wel maar de helft van het bedrag dat een zelfstandige moet betalen tot en met het eerste volledig jaar van onderwerping.

Definitieve bijdragen

Je bijdragen worden berekend op de bezoldiging die je zelfstandige echtgeno(o)t(e) je fiscaal heeft toegekend. Die bezoldiging wordt fiscaal gezien als een eigen beroepsinkomen waarvan je de sociale bijdragen en beroepskosten in mindering kan brengen.

De minimumbijdrage die je als meewerkende echtgeno(o)t(e) moet betalen, bedraagt maar de helft van de minimumbijdrage die andere zelfstandigen moeten betalen.

Ben je geboren voor 1956 en aangesloten voor het ministatuut, dan betaal je onmiddellijk definitieve bijdragen. Je bijdragen als meewerkende echtgeno(o)t(e) worden dan berekend op het zelfstandig beroepsinkomen van je zelfstandige echtgeno(o)t(e) (incl. het fiscaal meewerkinkomen).