You are here

10 jaar MyPension: hoe het begon

26 oktober 2020

Dit jaar vieren we de 10de verjaardag van MyPension.be, een van onze toonaangevende projecten. In 2010 lanceerde de Federale Pensioendienst (toen nog Rijksdienst voor Pensioenen) MyPension. Het RSVZ sloot zich 3 jaar later bij het project aan om de pensioeninformatie van de zelfstandigen op het platform aan te bieden. Zo groeide MyPension uit tot een online verzameling van alle beschikbare pensioeninformatie.

In 10 jaar tijd evolueerde de online toepassing enorm. Achter al deze ontwikkelingen zat natuurlijk een heel team. We plaatsen hen nu graag in de schijnwerpers!

Een van hen is Rachid El Ouriaghli. In 2015 versterkte hij het MyPension-team van het RSVZ om aan de tests van fase 1 deel te nemen. Vandaag is hij er de Product Owner van. Hij staat in voor de opvolging, bespreekt met de partners wat binnen elke instelling op MyPension een impact kan hebben en bereidt de toekomst voor.

"MyPension heeft de manier waarop de zelfstandigen worden geïnformeerd over hun toekomstig pensioen ingrijpend veranderd. Zij hebben 24/24 toegang tot alle informatie met gegevens die up-to-date zijn."

MyPension ten dienste van de zelfstandigen

"De zelfstandigen raadplegen regelmatig de online toepassing applicatie, zowel voor de documenten die ze er terugvinden als voor de simulaties die ze er kunnen uitvoeren. Op basis van een extrapolatie van hun loopbaan hebben ze in enkele muisklikken toegang tot de ingangsdatum van hun pensioen en tot de raming van het bedrag ervan. Maar ze kunnen ook simuleren hoeveel een regularisatie van hun studiejaren kost en hoeveel hen dat oplevert. MyPension is echt een geweldige tool voor onze zelfstandigen geworden."

Het was een hele kluif om een dergelijke online toepassing voor elkaar te krijgen.

"De grootste uitdaging was om te vertrekken van nul, om alles op te bouwen, maar ook om de verschillende instellingen te doen samenwerken aan een gemeenschappelijk project. Elke instelling had haar gewoonten, haar methoden en haar projecten, en het was dus nodig dat iedereen zijn plaats en een doeltreffende manier van samenwerken vond. We moeten toegeven dat 10 jaar geleden alles nog vaag was, maar dat we trots kunnen zijn op wat we hebben verwezenlijkt...en het verhaalt loopt verder."

MyPension: een online toepassing in voortdurende ontwikkeling

"De doelstelling is om MyPension in de toekomst nog interactiever en gebruiksvriendelijker te maken door de informatie over de 1ste en 2de pijler beter te integreren. Zo krijgt de burger op één en hetzelfde scherm volledige en duidelijke info over de financiële opbrengst van zijn pensioenen. En we willen de mogelijkheid bieden om nog meer met de verschillende gegevens te 'spelen', zodat de burger de beste beslissingen voor zijn loopbaan kan nemen."